Wat is Paasfeesten Leuven?
De Paasfeesten Leuven is een folkorefestival dat al sinds 1975 jaarlijks in Leuven georganiseerd wordt, in samenwerking met de stad Leuven. Jaarlijks worden er gemiddeld vier groepen uitgenodigd die het beste van hun kunnen laten zien in de polyvalente stadsfeestzaal ‘De Rijschool’ in de Rijschoolstraat.
Samen met de Leuvense groepen Carpevento, ‘t Havermeuleke, Reuzegom en Rozemarijntje, zorgen zij voor een onvergetelijk paasweekeinde, gevuld met cultuur, plezier en spektakel. Vanaf de donderdag voor Pasen, wanneer de groepen aankomen, tot de dinsdagochtend na Pasen, wanneer de groepen vertrekken, is het een geweldige tijd van elkaar leren kennen en genieten van optredens, workshops en meer.
De organisatie van het festival is voor het merendeel in handen van de leden van de Leuvense volkskunstgroepen. Van opbouw tot afbraak en alles daartussen, van maaltijden tot slaapplaatsen, programmatie, promotie en de zoektocht naar financiering van het festival, alles rust op de schouders van deze vrijwilligers.
Natuurlijk is dit maar een kant van het festival. Naast alle optredens, workshops en al het werk dat hieraan vooraf gaat, gaat het tijdens het festival vooral om verbroedering. Gastouders, buitenlandse gasten en leden van de Leuvense groepen leren elkaar beter kennen op een toffe manier. Je spreekt met elkaar in talen die je misschien niet goed beheerst, maar ondanks de typische communicatieprobleempjes worden er vriendschappen voor het leven gesloten. Dat is de sfeer van de Paasfeesten: echte vriendschap tussen volkeren.
Organiserende groepen
Rozemarijntje
Al sinds 1990 bewijst volksdansgroep Rozemarijntje dat kinderen de volksdanskriebels ook te pakken kunnen krijgen. De kinderen van Rozemarijntje dansen voornamelijk Vlaamse dansen en deden dat al op nationale en internationale podia.
‘t Havermeuleke
‘t Havermeuleke, een gezellige groep van dansers, vendeliers en muzikanten, opgericht in 1976, ontleende haar naam aan een Vlaamse volksdans. Net zoals in die dans, waar verbroedering en plezier centraal staan, is iedereen vanaf 14 jaar welkom in onze groep. Dansplezier gegarandeerd voor jong en minder jong!
Reuzegom
De volkskunstgroep Reuzegom uit Leuven dankt zijn naam aan het “Reuzenliedje” dat sinds jaar en dag door de stad weerklinkt, wanneer de beiaard in de toren van de universiteitsbibliotheek speelt. Reuzegom probeert op een eigentijdse manier de Vlaamse volkskunsttradities verder te zetten zodat ze ook voor de volgende generaties bewaard blijven.
Een stukje geschiedenis
In 1975 kwam een groep enthousiaste liefhebbers van de volkskunst op het idee op om in Leuven een internationaal folklorefestival te organiseren. Zij kregen daarbij o.m. steun van Volkscultuur Vlaams-Brabant, de Cultuurraad van Leuven, de Leuvense Gidsenbond, VVV Leuven en zeker niet te vergeten, het Stadsbestuur van Leuven dat deze feesten ook nu nog steeds beschouwt als de opener van het nieuwe, toeristische seizoen.
Dankzij het succes van het eerste jaar, vonden de organisatoren het interessant om van de de paasfeesten een jaarlijks evenement te maken. Dit betekende de geboorte van een nieuwe vzw die tot op de dag van vandaag nog steeds instaat voor de organisatie van het festival dat plaatsvindt tijdens het paasweekend.
Door de jaren heen zijn er verschillende formules uitgeprobeerd en wijzigingen aangebracht om het festival aantrekkelijker te maken. Eén van de grootste wijzigingen, en een grote stap naar meer naambekendheid, werd gedaan in 1982. Sindsdien vonden alle activiteiten plaats in een grote, verwarmde feesttent op het Ladeuzeplein. Het Ladeuzeplein, echter, werd in 1990 heraangelegd waardoor het festival er niet meer kon plaatsvinden. In 1991 werd besloten om uit te wijken naar de polyvalente feestzaal “de Rijschool” in de Rijschoolstraat. Ook nu nog wordt het merendeel van de activiteiten in deze zaal georganiseerd. Dankzij deze veranderingen en de medewerking van lokale media zoals ROB-TV, Rondom en de streekbijlages van verschillende kranten groeide de bekendheid van dit festival snel tot buiten de Leuvense grenzen. Het Festival is ondertussen in heel Vlaanderen bekend geraakt.
Voor het festival proberen de organisatoren ook telkens om vier of meer buitenlandse groepen uit te nodigen. Vaak zijn dit groepen die uit alle uithoeken van Europa komen, maar af en toe zijn er ook groepen aanwezig uit andere continenten. Zij zorgen naast de Leuvens groepen ‘t Havermeuleke, Reuzegom en Rozemarijntje voor cultuur, plezier en spektakel. Zowat alle Europese landen en regio’s zijn al in Leuven te gast geweest.
Veel van deze Europese groepen hebben op hun beurt ook één van de Leuvense volkskunstgroepen uitgenodigd om deel te nemen aan de feestelijkheden in hun stad of streek. Zo ontstaat een Europees circuit van wederzijdse uitwisseling.
Belangrijk om weten is toch wel dat de Leuvense Paasfeesten sinds 2000 erkend is als volkskunstfestival door CIOFF (Conseil International des Organisations de Festivals de Folklore et d´Arts Traditionnels), een internationale organisatie die deel uitmaakt van UNESCO. Naast promotiedoeleinden is dit voor het festival in de eerste plaats een grote morele steun. Als festivalorganisator zijn we daar uiteraard zeer trots op.
De steeds groter wordende organisatie, de blijvende grote interesse van het stadsbestuur en de nieuwe impulsen van het Handelaarsverbond zorgden er door de jaren heen voor dat een nieuwe, diepgaande, meer professionele structuur uitgebouwd moest worden. Dergelijke evenementen die jaarlijks herhaald worden, zorgen voor meer kleur, bekendheid en uitstraling in Leuven, terwijl ze ook de Leuvense bevolking en de (lokale) bedrijven hierbij betrekken.
Na de veertigste editie van de Paasfeesten werd er besloten om een nieuwe weg in te slaan. Sindsdien wordt er naarstig gewerkt om het festival een modernere uitstraling te geven, zodat ook de jeugd zich meer aangesproken voelt om eens een kijkje te komen nemen en misschien ook zelf wat te dansen. Een nieuw logo, een pakkende slogan, een festival dat spreekt tot de verbeelding dat wat de Paasfeesten nu is.